Education

SSC COMBINED HIGHER SECONDARY EDUCATION 2018 form & Details

                               SSC COMBINED HIGHER SECONDARY EDUCATION

IMPORTANT DATE

Application Begin :- 05-03-2019

Last Date for Registration 05-04-2019 upto 5 P.M.

Last Date online Payment :- 07/04/2019

Last Date offline payment :- 09-04-2019

APPLICATION FEE

General / OBC : 100 /-

SC, ST & Female : (Nil)

ELIGIBITY

Must Have Passed to 10 + 2 Intermediate Exam in any recognized exam in INDIA

AGE LIMIT

as on 01-08-2018

Minimum Age :- 18 years

Maximum Age :- 27 years

VACANCY POST DETAILS

Lower Division Clerk / Junior Secretariat Assistant

Postal Assistant / sorting Assistant 

Data Entry Operates (DEOs)

Apply Online :- Click Here 

Notification :-  Click Here

Any Contact PRINTING ADDA

Mob No - +91 9163077871





05th March 2019

karan kumar shaw

By

Most expected economics question for RRB GROUP D 2018

1. Sudden decrease of birth rate would cause

(a) Increase in per capita income

(b) Increase in investment

(c) Increasing in saving

(d) Increase in loan requests

Ans- a

2. Which one among following is not a fixed capital

(a) Tools

(b) Machine

(c) Building

(d) Money

Ans- d

3. The per capita income in India was ₹ 20 in 1857-68 was ascertained for the first time by

(a) Dadabhai Naoroji

(b) M G Ranade

(c) Gopal Krishna Gokhale

(d) R C Dutta

Ans- a

4. Who is the Governor of Reserve Bank of India?

(a) D Subbarao

(b) Raghuram Rajan

(c) Manmohan Singh

(d) Urijit Patel

Ans- d

5. Which of the following could cause a decrease in hidden unemployment?

(a) An increase in the general level of employment

(b) An increase in the level of cyclical employment

(c) An increase in the number of discouraged workers

(d) An increase in the labour force participation rate  

Ans- a

6. Poverty in less developed countries is largely due to

(a) Idleness of its citizen

(b) Income inequality

(c) Lack of social activities 

(d) Lack of intelligence of the people

Ans- b

7. Which indicators are used to calculate the Human Development Index (HDI)?

(a) Population Growth, Per Capita GDP, Life Expectancy

(b) Population Growth, Infant Mortality Rate, Malnutrition

(c) Life Expectancy, Educational Attainment, Per Capita GDP

(d) Current Account Balance, Infant Mortality Rate, Educational Attainment 

Ans- c

8. What might lead to a reduction of a budget surplus?

(a) An increase in tax rates

(b) An increase in economic activity

(c) An increase in transfer payments

(d) Privatization of a public enterprise

Ans- b

9. Which of the following is not a type of cheque?

(a) Crossed cheque

(b) Blank cheque

(c) Speed cheque

(d) Bearer cheque

Ans- c

10. The terms ‘bull’ and ‘bear’ are used in

(a) Planning Commission

(b) Stock Exchange

(c) Sales Tax Department 

(d) Income Tax Department

Ans- b  

11. What is Operation Flood?

(a) A scheme to control flood

(b) A mission programme of production and distribution of milk

(c) A scheme for distribution of water for irrigation

(d) None of the above

Ans- b

12. In which year first time ₹ 1 coin was made?

(a) 1542

(b) 1601

(c) 1809

(d) 1677

Ans- d

13. Which of the following is the largest producer of woolen in the world?

(a) India 

(b) Russia

(c) USA

(d) Australia

Ans- c

14. Who among the following first made economic panning for India?

(a) MN Roy

(b) Dadabhai Naoroji

(c) M Vishveshwarya

(d) Jawaharlal Nehru

Ans- c

15. ‘Planned Economy’ of India’ was written by

(a) M Vishveshwarya

(b) Dadabhai Naoroji

(c) Shriman Naryan

(d) Jawaharlal Nehru

Ans- a

16. ‘Bombay Plan’ was prepared in 1943 by

(a) M N Roy

(b) Eight Industrialists

(c) Shriman Naryan

(d) None of the above

Ans- b

17. ‘People Plan’ was prepared by 

(a) Shriman Naryan

(b) Jai Prakash Naryan

(c) M N Roy

(d) All of the above 

Ans- c

18. ‘Sarvaodaya Plan’ was prepared by

(a) Jai Prakash Naryan

(b) Mahatma Gandhi

(c) Binoba Bhave

(d) Jawaharlal Nehru

Ans- a

19. ‘Gandhian Plan’ was prepared in 1944 by 

(a) Mahatma Gandhi

(b) Jawaharlal Nehru

(c) Subhash Chandra Bose

(d) Vallabh Bhai Patel

Ans- a

20. Who was the Chairman of the National Planning Committee set up by the INC in 1938?

(a) Jawaharlal Nehru

(b) Mahatma Gandhi

(c) Subhash Chandra Bose

(d) Vallabh Bhai Patel

Ans- a

21. Planning Commission of India was established in

(a) 1948

(b) 1950

(c) 1952

(d) 1951

Ans- b

22. National Development Council (NDC) was constituted in

(a) 1948

(b) 1950

(c) 1952

(d) 1947

Ans- c

23. Planning in India was started in 

(a) 1951

(b) 1950

(c) 1952

(d) None of these

Ans- a

24. Which of following plan period in India is known as ‘Plan Holiday’?

(a) 1966-69

(b) 1962-65

(c) 1971-73

(d) 1972-75

Ans- a

25. In the first Plan, the highest priority was given to

(a) Industry

(b) Agriculture

(c) Transport

(d) Trade

Ans- b

26. Which plan was based ‘Mahalanobis model’?

(a) 1st plan

(b) 4th plan

(c) 2nd plan

(d) 6th plan

Ans- c

27. The highest priority in 2nd plan was given to

(a) Industry

(b) Power generation

(c) Human welfare

(d) Agriculture

Ans- a

28. ‘Gadgil Formula’ is concerned with 

(a) 4th  plan

(b) 8th plan

(c) 1st plan

(d) 3rd plan

Ans- a

29. Which of the plan is called ‘Rolling Plan’?

(a) 4th plan

(b) 6th plan

(c) 5th plan

(d) 8th plan

Ans- a

30. During which plan, the highest priority was given to poverty alleviation programme?

(a) 6th plan

(b) 5th plan

(c) 4th plan

(d) 3rd plan

Ans- a  

31. ‘Mukherjee Committee’ was constituted during

(a) 5th plan

(b) 4th plan

(c) 6th plan

(d) 8th plan

Ans- d

32. The targeted average annual GDP growth during 12th plan is

(a) 8%

(b) 8.2%

(c) 9%

(d) 10%

Ans- a

33. First chairman of Banks Board Bureau

(a) Vinod Rai

(b) Sanjay Singh

(c) Ajit Rai

(d) None of these

Ans- a

34. Which of the following is the Central Bank of India?

(a) SBI

(b) RBI

(c) PNB

(d) Imperial Bank

Ans- b

35. Who among the following regulates the payment bank of India?

(a) RBI

(b) SBI

(c) PNB

(d) IDBI

Ans- a

36. The Monetary Policy of is formulated by

(a) Finance Ministry

(b) Reserve Bank

(c) Parliament

(d) State Bank of India

Ans- b

37. Which of the following bank is a commercial bank?

(a) SBI

(b) Regional Rural Bank (RRBs)

(c) Cooperative Bank

(d) All of the above

Ans- a

38. Annual Budget (Annual Financial Statement) is presented in the Parliament on 1st February, by

(a) Reserve Bank

(b) Finance Ministry

(c) Commerce Ministry

(d) All of the above

Ans- b

39. Foreign Direct Investment (FDI) in insurance sector is now allowed by the government of India, upto

(a) 26%

(b) 100%

(c) 76%

(d) 49%

Ans- d

40. Which of the following regulates Foreign Exchanges Management Act (FEMA)?

(a) RBI

(b) SEBI

(c) Finance Ministry

(d) Commerce Ministry

Ans- a

41. The total number of recognized stock exchanges in India are

(a) 16

(b) 21

(c) 27

(d) 19

Ans- b

42. The regulatory authority of capital markets in India is

(a) SEBI

(b) RBI

(c) SBI

(d) All of the above

Ans- a

43. The Imperial Bank of India was established in 

(a) 1945

(b) 1931

(c) 1921

(d) 1936

Ans- c

44. Mumbai stock Exchange set up in

(a) 1875

(b) 1948

(c) 1952

(d) 1891

Ans- a

45. Unit Trust of India

(a) IDBI

(b) SEBI

(c) RBI

(d) Finance Ministry

Ans- c

46. Saffron Revolution is related to

(a) Solar Energy

(b) Cattle Welfare

(c) Onion

(d) Fish

Ans- a

47. National Income Committee in August, 1949, was appointed by the Government of India, under the Chairmanship of

(a) P C Mahalanobis

(b) Jawaharlal Nehru

(c) V K R V Rao

(d) None of the above

Ans- a

48. National Income estimation in India is made by

(a) National Statistical Institute

(b) Finance Ministry

(c) Reserve Bank of India

(d) Central Statistical Organization

Ans- d

49. The base year for the estimation of National Income is

(a) 1999- 2000

(b) 2011 -12

(c) 2004 -2005

(d) 2006 -2007

Ans- b

50. State Bank of India (SBI) came into existence 

(a) 1948

(b) 1955

(c) 1935

(d) 1949

Ans- b

51. NABARD was established in

(a) 1982

(b) 1964

(c) 1980

(d) 1990

Ans- a

52. IDBI was established in

(a) 1964

(b) 1972

(c) 1982

(d) 1955

Ans- a

53. RBI was nationalized in

(a) 1949

(b) 1935

(c) 1969

(d) 1955

Ans- a

54. Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana was launched in 

(a) 2012

(b) 2014

(c) 2015

(d) 2016

Ans- c

55. The largest source of energy generation in India is 

(a) Coal 

(b) Natural gas

(c) Hydel

(d) Oil

Ans- a

56. The majority of workers in India are 

(a) Causal workers

(b) Self-employed

(c) Regular salaried workers

(d) None of the above

Ans- b

57. Which of the following institution does not provide loans directly to the farmers?

(a) NABARD

(b) State Bank of India

(c) Regional Rural Bank

(d) Primary Agricultural Credit Society

Ans- a

58. The apex institution in the area of rural finance is 

(a) RBI

(b) SBI

(c) NABARD 

(d) All of the above

Ans- c

59. Who was the Chairman of the first Finance Commission?

(a) K Santhanam

(b) A  K Chandra

(c) P V Rajamannar

(d) K C Niyogi

Ans- d

60. Who was the Chairman of the 13th Finance Commission?

(a) Vijay Kelkar

(b) K C Pant

(c) C Rangarajan

(d) Montek Singh Ahluwalia

Ans- a

61. National Rural Employment Guarantee Scheme (NREGS) came into force in 

(a) 2004

(b) 2006

(c) 2002

(d) 2008

Ans- b

62. Community Development Programme was launched in India is

(a) 1948

(b) 1952

(c) 1950

(d) 1951

Ans- b

63. Green Revolution in India was launched in

(a) 1971- 72

(b) 1960 -61

(c) 1966 - 67

(d) 1980 -81

Ans- c

64. Which of the following is/are included in the primary sector?

(a) Agriculture 

(b) Mining

(c) Forestry

(d) All of these

Ans- d

65. Which of the following is related to secondary sector?

(a) Manufacturing

(b) Transport

(c) Trade

(d) All of these

Ans- d

66. Service sector (tertiary sector) includes

(a) Trade 

(b) Transport

(c) Health and education

(d) All of the above

Ans- d

67. VAT has been introduced on the recommendation of 

(a) Kelkar Committee

(b) Rangarajan Committee

(c) L K Jha Committee

(d) None of the above

Ans- c

68. In India, VAT was implemented on

(a) 1 April 2004

(b) 1 April 2005

(c) 1 April 2006

(d) 1 April 2005

Ans- b

69. Which state published the Human Development Report for the first time in India?

(a) Kerala

(b) MP

(c) UP

(d) Rajasthan

Ans- b

70. Disguised unemployment in India is prevalent tin

(a) Service sector

(b) Manufacturing sector

(c) Agriculture sector

(d) None of the above

Ans- c

71. Which state has the highest proportion of poor population?

(a) Odisha

(b) Jharkhand

(c) Bihar

(d) Chhattisgarh

Ans- a

72. Which state has the lowest per capita income

(a) Odisha

(b) Bihar

(c) MP

(d) Rajasthan

Ans- b

73. Which sector contributes maximum to India’s GDP?

(a) Primary sector

(b) Secondary sector

(c) Tertiary sector

(d) All sector equality

Ans- c

74. The largest bank of India is

(a) RBI

(b) SBI

(c) Central Bank

(d) Bank of India

Ans- b

75. Digital India Programme started in

(a) 2015

(b) 2016

(c) 2017

(d) 2014

Ans- a

76. Which Bank is called as ‘Banker’s Bank’?

(a) State Bank of India

(b) Reserve Bank of India

(c) Central Bank of India

(d) Bank of India

Ans- b

77. The headquarters of RBI is in

(a) Mumbai

(b) Delhi

(c) Kolkata

(d) Chennai

Ans- a

78. Which of the following issues currency in notes in India?

(a) Finance Ministry

(b) Finance Secretary

(c) State Bank of India

(d) Reserve Bank of India

Ans- d

79. Economic Survey of India is published by

(a) Finance Ministry

(b) RBI

(c) Planning Commission 

(d) Ministry of Industry

Ans- a

80. Which is the oldest Stock Change of India?

(a) BSE

(b) NSE

(c) DSE

(d) OTCEI

Ans- a

81. The slogan of ‘Garibi Hatao’ (Remove Poverty) was launched in

(a) 1st plan

(b) 4th plan

(c) 5th plan

(d) 6th plan

Ans- b

82. ‘Operation Flood’ programme was started in

(a) 1964

(b) 1966

(c) 1985

(d) 1976

Ans- b

83. ‘Yellow Revolution’ is related to

(a) Production of oilseeds

(b) Production of pulses

(c) Production of fertilizers

(d) None of the above

Ans- a

84. Swachh Bharat Abhiyan was started in

(a) 2012

(b) 2014

(c) 2015

(d) 2016

Ans- b

85. SEBI (Securities and Exchange Board of India) was constituted in

(a) 1986

(b) 1982

(c) 1988

(d) 1992

Ans- c

86. SEBI was given statutory status in

(a) 1988

(b) 1992

(c) 1998

(d) 1993

Ans- b

87. Beti Bachao Beti Padhao was launched in

(a) 2014

(b) 2016

(c) 2017

(d) 2011

Ans- a

88. First Export Processing Zone (EPZ) of the country in private sector was established at 

(a) Surat

(b) Kandla

(c) Noida

(d) Vishakhapatnam

Ans- a  

03rd July 2018

vitorr

By