Indian railway

Related Keyword : Indian railway | Indian railway |

 

160 KM/h की स्पीड से दौड़ी देश की पहली बिना इंजन वाली ट्रेन 'T-18'

भारत की पहली बिना इंजन वाली ट्रेन 'T-18' का सफल परीक्षण सोमवार को हुआ. इसे देश की सबसे तेज गति वाली ट्रेन भी कहा जा रहा है. परीक्षण के दौरान भी इसकी स्पीड 160 किलोमीटर प्रति घंटा रही. रेलवे बोर्ड के चेयरमैन अश्विनी लोहानी ने इसे सोमवार को लॉन्च किया.

इंटिग्रल कोच फैक्ट्री (आईसीएफ) द्वारा यहां सौ करोड़ रुपये की लागत से तैयार देश की पहली इंजन-रहित ट्रेन ‘ट्रेन 18’ का सोमवार को रेलवे बोर्ड के अध्यक्ष अश्विनी लोहानी ने अनावरण किया.

ट्रेन की पांच और इकाइयों का निर्माण वर्ष 2019-20 के अंत तक आईसीएफ द्वारा निर्माण किया जाएगा. कुल 16 कोच वाली यह ट्रेन सामान्य शताब्दी ट्रेन के मुकाबले करीब 15 प्रतिशत कम समय लेगी.

भारत ने पहली बार ऐसी ट्रेन का निर्माण किया है और वह भी आईसीएफ ने महज 18 महीने में इस काम को अंजाम दिया है.

निर्माण वर्ष 2018-19 के अंदर ट्रेन की एक और इकाई का निर्माण हो जाएगा और चार और इकाइयों का उत्पादन निर्माण वर्ष 2019-20 के अंत तक कर लिया जाएगा.

ट्रेन को इस तरह से डिजाइन किया गया है कि यात्री ड्राइवर के केबिन के अंदर देख सकते हैं. ट्रेन में सीसीटीवी कैमरे लगे हैं और ट्रेन 18 के मध्य में दो एक्जिक्यूटिव कंपार्टमेंट होंगे. प्रत्येक में 52 सीट होंगी, वहीं सामान्य कोच में 78 सीटें होंगी.

source : aajtak

30th October 2018

vitorr हिंदी

By

Cell and tissue important science question for rrb 2018

1. Difference between the prokaryotic and eukaryotic cells is in having

(a) Cell wall 

(b) Nuclear membrane

(c) Ribosome 

(d) None of these

Ans- b

2. The function of nucleolus is the synthesis of

(a) DNA

(b) m-RNA

(c) r-RNA

(d) t-RNA

Ans- c 

3. Which one of the following has its own DNA?

(a) Mitochondria

(b) Dictyosome

(c) Lysosome

(d) Peroxisome

Ans- a

4. Regarding the sequence of cell cycle, which one is correct

(a) G1, G2, S and M

(b) S, G1, G2 and M

(c) G1, S, G2 and M

(d) G2, S, G1 and  M

Ans- c

5. The exchange of genetic material between chromatids of paired homologous chromosomes during the first meiotic division is called

(a) Transformation

(b) Chiasmata

(c) Crossing over

(d) Synapsis

Ans- c

6. Chloroplast containing parenchyma is called

(a) Chlorenchyma

(b) Collenchyma

(c) Aerenchyma

(d) Amylanchyma

Ans- a

7. Chromosomes contain hereditary units called

(a) Genes

(b) Ribosomes 

(c) DNA

(d) RNA

Ans- a

8. Which cell organelle is the known as control centre of the cell ?

(a) Nucleus

(b) Chloroplast

(c) Mitochondria

(d) Endoplasmic reticulum

Ans- a

9. Who observed and coined the word ‘cell’ for the first time?

(a) Robert Cook

(b) Robert Brown

(c) Robert Hooke

(d) Leeuwenhoek

Ans- c

10. Who part of the cell serves as the intracellular highway?

(a) Endoplasmic reticulum

(b) Golgi apparatus

(c) Cell membrane

(d) Mitochondria

Ans- a

11. Which of the following would you not find in in a bacterial cell ?

(a) DNA

(b) Cell membrane

(c) Golgi apparatus

(d) Ribosomes

Ans- c

12. Which one of the following could be found in both the nucleus and the cytoplasm?

(a) Nucleolus

(b) Ribosomes

(c) RNA

(d) Both RNA & ribosomes

Ans- d

13. Which one of the following structures is an organelle within an organelle?

(a) Ribosomes

(b) Peroxisome

(c) ER

(d) Mesosome

Ans- a

14. The process of mitosis is divided into 4 phases. Identify the correct order in which these phases appear in the mitosis

(a) Anaphase, metaphase, telophase and prophase

(b) Telophase, anaphase, metaphase and prophase

(c) Metaphase, prophase, anaphase and telophase

(d) Prophase, metaphase, anaphase and telophase

Ans- d

15. Which of the following cells is found in the cartilagineous tissue of the body?

(a) Mast cells

(b) Basophils

(c) Osteocytes

(d) Chondrocytes

Ans- d

16. Survival of plants in terrestrial environment has been made possible by the presence of

(a) Intercalary meristem

(b) Conducting tissue

(c) Apical meristem

(d) Chondrocytes

Ans- b

17. The tissues that helps in the movement of our body is

(a) Muscular tissue

(b) Skeletal tissue

(c) Nervous tissue

(d) All of these

Ans- d

18. The connective tissue that connects muscle to bone is called

(a) Ligament

(b) Tendon

(c) Cartilage

(d) Areolar

Ans- b

19. Cartilage and bones are types of

(a) Muscular tissue

(b) Connective tissue

(c) Skeletal tissue

(d) Epithelial tissue

Ans- b 

20. Intercalated disc is present in

(a) Striated muscle

(b) Smooth muscle

(c) Cardiac muscle

(d) Both (b) and (c)

Ans- c

21. Cells which take part in secondary growth are named as

(a) Phloem

(b) Xylem

(c) Cambium

(d) Medullary ray

Ans- c

22. Which of the following responsible for mechanical support and enzyme transport ?

(a) Dictyosome

(b) Cell membrane

(c) ER

(d) Mitochondria

Ans- c 

23. Cell wall in higher plants is made up of

(a) Cellulose + lignin

(b) Cellulose + pectin

(c) Cellulose + suberin

(d) Cellulose + lipid 

Ans- b 

24. ATP molecule is a

(a) Nucleosome

(b) Nucleoside

(c) Nucleotide

(d) Deoxyribose sugar

Ans- c

25. Which one is not a carbohydrate?

(a) Chitin

(b) Methionine

(c) Glycogen

(d) Starch

Ans- b

26. Branches of botany dealing with the internal organization of plants known as

(a) Physiology

(b) Ecology

(c) Anatomy

(d) Cytology

Ans- c

27. Xylem functions as conducting tissue for water and minerals from _________ to the _________ and _________.

(a) Roots, stems leaves

(b) Stems, roots, leaves

(c) Leaves, stems, roots

(d) Leaves, stems, leaves

Ans- a

28. Most diverse macromolecules, found in the cell both physically and chemically are

(a) Proteins

(b) Carbohydrates

(c) Nucleic acids

(d) Lipids.

Ans- a

29. Lipids are insoluble in water because lipid molecules are

(a) Hydrophilic

(b) Hydrophobic

(c) Neutral

(d) Zwitter ions

Ans- b

30. Which one is the most abundant protein in the animal world?

(a) Trypsin

(b) Haemoglobin

(c) Collagen 

(d) Insulin

Ans- c

Watch the full video below :-



04th May 2018

vitorr

By