Ssc cgl 2018 important abbreviations question

What least number must be subtracted from 518, so that the sum is completely divisible by 13

What least number must be subtracted from 518, so that the sum is completely divisible by 13?

Solution:

Let’s divide 518 by 13,

Remainder = 11

The number 11 must be subtracted from 518 to be divisible by 13

 

15th April 2019

vitorr classes

By

Ssc cgl 2018 important abbreviations question

11. National Agriculture Cooperative Marketing Federation is Known as

(a) NIAM

(b) NAFED

(c) MARKFED

(d) NACMF

Ans- b

12. SERB stands for

(a) Social Enlightenment and Research Board

(b) Scientific and Engineering Research Board

(c) Scientists and Engineers Research Research Board

(d) Science and Engineer Board

Ans- d

13. The term PC means.

(a) Private Computer

(b) Personal Computer

(c) Professional Computer

(d) Personal Calculator

Ans- b

14. What is the full form of NDA?

(a) National Defence Academy

(b) National Direct Access

(c) National Institude Accurrment

(d) National Institute Design

Ans- a

15. INTERPOL stands for

(a) International Criminal Police Organization

(b) International Political Conference

(c) International Association of Police Officers

(d) None of the above

Ans- a

16. The acronym ISDN stands for

(a) International Satellite Data Network

(b) Internet Services Digital Network

(c) Integrated Services Digital Network

(d) None of the above

Ans- c

17. The Shanghai Cooperation Organization (SCO) consists of

(a) China, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan and Kyrgy- zstan

(b) China, Russia, Mongolia, Kazakhstan, Uzbekistan and Tajiki-stan

(c) China, Russia, Mongolia, Iran, Kazakhstan and Uzbekistan

(d) China, Russia, Iran, Uzbekistan, Tajikistan and Kyrgyzstan

Ans- a

18. ‘CDMA’ technology used in mobile phones stands for

(a) Computer Developed Management Application

(b) Code Division Multiple  Application

(c) Code Division Multiple Access

(d) Code Division Mobile Application

Ans- c

19. FAO is the abbreviation

(a) Fibre and Agriculture Organization

(b) Factory Acquisition  Organization

(c) Free Arbiration  Organization

(d) Food and Agriculture Organization

Ans- d

20. STTP stands for

(a) Special Thermal Power Project

(b) Semi Thermal Power Plant

(c) Super Thermal Power Plant

(d) Super Thermal Power Production

Ans- c


28th June 2018

Aakashshaw

By